Det er ikke nogen nyhed, at der findes folk i Danmark, der ind i mellem tager ting, som ikke tilhører dem selv. Det er alt fra butikstyverier, til indbrud, der er tale om. Oplever man et indbrud i sit eget hjem, går tyvene oftest målrettet efter ting med høj værdi. Dette kan være smykker, ure, fladskærms tv, computere og bilnøgler. Blot for at nævne enkelte eksempler. Men hvorfor stjæler tyvene folks bilnøgler?

Nyhedsmediet Politiken skriver på deres egen hjemmeside, at en undersøgelse viser at 85% af alle dyre biler, der blev stjålet i Danmark i 2009, kørte væk fra gerningsstedet med bilnøglerne i tændingen. Dette vil sige at den klassiske biltyv, der smadrer ruden eller brækker døren op med en skruetrækker næsten ikke findes mere. Det sætter tingene lidt i perspektiv for de bilejere, der måske ikke har tænkt så meget over, hvordan de beskytter deres bilnøgler.

Hvor stjæler tyven dine bilnøgler?

Undersøgelsen beskriver desuden, hvor det er mest normalt at få stjålet sine bilnøgler. Undersøgelsen der er foretaget, af et dansk forsikringsfirma konkluderer at, der er tre overordnede områder hvor danskerne for stjålet deres bilnøgler.

Ud af 201 analyserede tilfælde, har 120 personer fået stjålet deres bilnøgler under et indbrud i deres hjem. Dette vil sige, at langt over halvdelen af ofrene ikke blot har været udsat for biltyveri men også indbrud i hjemmet.

Andenpladsen vil måske være overraskende for nogen. For 48 af de stjålne bilnøgler i analyseperioden blev taget fra automekanikere og værksteder. Analysen nævner dog ikke noget om, hvor vidt automekanikerne har været medvirkende til tyverierne. Tredjepladsen over steder hvor folk har fået stjålet deres bilnøgler, er i egen taske eller jakkelomme. Her var der noteret 33 tilfælde af tyverier.

Lysere tider for bilejere

Dog kan bilejere se frem mod lysere tider, når det kommer til sikkerheden omkring deres bil og det medfølgende tilbehør. Der er nemlig konstant fokus på forbedring fra producenternes side.

Dette har muligvis også været medvirkende til at nedbringe tallet af stjålne biler gennem nyere tid. I 2008 var der et rekord højt antal indberetninger om stjålne biler i Danmark. Det danske politi fik nemlig 12.970 henvendelser, fra danskere der havde fået stjålet deres biler. Hvis vi spoler tiden frem til år 2014, var dette til mere end halveret. Dette år fik politiet nemlig kun 5.303 indberetninger om stjålne biler.

Sådan sikrer man sin bil bedst muligt

Man skal ikke være automekaniker for at kunne konkludere, at man er mere udsat for at få stjålet sin bil, hvis det er en gammel model. Som tidligere nævnt fokuserer bilproducenterne over hele verden nemlig på at forbedre sikkerheden i deres biler. Har man alligevel en ældre model, skal man være lidt mere påpasselig. Det kan være en god ide at få en ratlås, som kan gøre det besværligt for tyven at stjæle bilen. For alle biler, nye som gamle, kan man også gøre nogen ting for at mindske sandsynligheden for indbrud. Man skal selvfølgelig lukke alle vinduer, og låse dørene så tyven kun kan komme ind med de rigtige bilnøgler eller ved at smadre ruden. Desuden skal man altid prøve at parkere bilen, steder med belysning og hvor der er mennesker.