Ifølge Justitsministeriets Civilservice gælder der ingen begrænsninger, når det kommer til, hvem der kan stifte en fond. Det vil sige, at fonde i København kan grundlægges af en eller flere personer, juridiske som fysiske. Men hvad vil dette faktisk sige?

Du vil gøre nytte – Hvad nu?
Der findes ligeså mange fonde i København, som der findes folk med forskellige interesser og lidt til. Stiftere af fonde muliggør fx ofte, at københavnske studerende kan rejse ud i verden og vende berigede tilbage, mens nogle fonde bakker op om kultur – lige fra puslingefodboldholdet på græsplænen til den overdådige, klassiske koncert. Dette er blot få eksempler.

En fond har til formål at gøre nytte, enten ved at fremme en sag, eller ved at sikrer en bestemt virksomhed et stærkt kapitalgrundlag. Du sidder måske med overvejelserne nu, men hvad skal du stille op?

Loven på plads
Først og fremmest kan du ikke bare udfylde en blanket udstedet af det offentlige, når din fond skal stiftes. Der er klare krav omkring, hvilke oplysninger Civilservice skal have, men ingen formkrav. Det er sikkert nemt for dig, at beskrive fondens formål og størrelse, men hvad nu, når det kommer til fondslovens § 6, stk. 1, der omhandler anvendelsen af overskuddet?

Visse aspekter af stiftelsen af fonden kan du med fordel lægge i hænderne på en lovkyndig professionel, der kan tage sig af det tunge, imens du/I gør nytte.