Et besøg hos tandlægen er nok ikke på manges ønskeliste. Man skal planlægge, tage fri fra arbejde og så koster det penge – også selvom der ikke er noget galt. Derfor har du nok også undret dig over, hvorfor man skal have et tandlægetjek 2 gange om året. Men et besøg hos tandlægen kan være guld værd, hvis tandlægen pludselig finder noget, der ikke er, som det skal være. Og du kan spare mange penge ved at tage det i opløbet.

 

1.      Kræft i munden

Kræft i munden er en meget alvorlig sygdom, der manifesterer sig på mange forskellige måder. Uden at kende tegnene i de helt tidlige stadier, så er kræft i munden sjældent diagnosticeret, og det kan hurtigt udvikle sig og være livstruende. Men hvis kræften opdages tidligt, kan det ofte behandles.

En tandlæge er ikke specialiseret i kræft og andre former for sygdomme. Men vedkommende har gode forudsætninger for at opdage symptomerne på kræft i munden. Og med jævnlige tandlægetjek øges sandsynligheden for at alvorlige problemer opdages i tide. Ens chancer for overlevelse øges markant, hvis kræft – lige meget hvilken form – opdages så tidligt som muligt.

 

2.      Plak, tandsten og huller

Selv de personer, der børster tænder to gange om dagen og bruger tandtråd efter hvert måltid, kan få tandproblemer. Små tandoverflader og noget af tandkødet er svært at få fanget med børste og tråd, og det kan få plak til at bygge sig op. Og jo mere plak, der er, jo svære er det at få væk. I værste tilfælde udvikler det sig til tandsten, som er ekstremt svært at væk uden professionel hjælp.

Et jævnligt tjek hos tandlægen kan forbygge tandsten og minimere risikoen for huller i tænderne. Så snart der er huller i tænderne, vil det fleste opleve en smerte, der hæmmer én i ens hverdag. Så snart skaden er sket, kræver det hjælp fra en tandlæge. Heldigvis kan plak, tandsten og huller i tænderne undgås ved at børste sine tænder mindst 2 gange om dagen. Hvis man bruger tandtråd efter måltider, eller inden man går i seng, minimere man også risikoen for at få tandproblemer.

3.      Tandkødssygdomme

Plak og tandsten øger ikke blot risikoen for huller i tænderne. Det kan også skade tandkødet. Det sker, når tandsten bygger sig op nær tandkødet og ridser i overfladen, så der opstår infektioner. Infektionen er kendt som tandkødsbetændelse, og hvis det udvikler sig, nedbrydes vævet, der holder fast på tænderne i munden. Så snart vævet begynder at miste grebet om tænderne, er det officielt tandkødsbetændelse. Vedkommende, der har infektionen, vil opleve en hævelse, blødninger og ofte også smerter.

Udover nedbrydelsen af tandkødet kan infektionen også nedbryde selve knoglerne i munden. Når det sker, vil tanden ofte være løs i munden, og der er risiko for, at den falder ud. Så snart man oplever den mindste form for tandkødsbetændelse, skal man kontakte sin tandlæge. Sker det i weekenden eller sent om aftenen kan man også kontakte en tandlægevagt. Her vil man ofte have mulighed for at få behandling med det samme.

 

4.      Hold øje med dårlige vaner

Kaffe, smøger og sukkerholdige drikkevarer. Vi har mange vaner, der ikke gavner vores tænder eller tandkød. Når du tager til tandlægen, får du automatisk også et sundhedstjek af dine kostvaner, da tandlægen kan se, om dine vaner fylder for meget. For der findes mange dårlige vaner, der har en negativ indflydelse på dit helbred, som f.eks. at tygge is, bide negle, spænde i kæben eller skære tænder. Det kan også være, du børster tænder for hårdt, hvilket slider mere end det gavner tænderne.

Især kaffe og stærk te, som mange af os drikker dagligt, kan misfarve tænderne, så de egentlig ser værre ud, end de er.

Tandlægen kan hjælpe dig med at håndtere din vaner bedre, og du får også en indikation om, hvorvidt du bør skære ned. Det er ikke kun godt for tænderne, men for hele dit helbred, hvis du tager til tandlægen.

 

5.      Røntgentjek giver et bedre billede

En stor del og vigtig komponent af en tandlægebesøg er, at man bliver tjekket med røntgen. Røntgen billeder giver tandlægen mulighed for at se, hvad der sker under tandoverfladerne, og det kan bidrage til at diagnosticere problemer, man ikke kan se med det blotte øje. Det er især visdomstænderne, der kan opdages og behandles ved røntgensyn. En voksende visdomstand, der ikke opdages, kan skubbe ved hele ens tandlinje og give store smerter.

Skader på selve kæben kan også opdages såvel som knoglenedbrydelse eller cyster. I værste tilfælde kan kræftknuder opdages med en røntgenundersøgelse.

Et røntgentjek kan være forskellen på liv og død, da tandlægen kan opdage sundhedsskadelige trusler, der ikke kan ses med det blotte øje. Mange røntgenundersøgelser opdager sundhedsproblemer langt før andre metoder, og selvom det virker besværligt, kan det spare dig mange penge og smerter.

 

6.      Tjek af hoved, nakke og lymfeknuder

Udover at undersøge tænder, tandkød og munden for sundhedsproblemer som kræft, plak og infektioner kan din tandlæge også undersøge dit hoved, nakke, kæber og lymfeknuder. Lymfeknuderne sidder lige under kæben, og er de hævede, er det et tegn på, at kroppen har en infektion. Og selvom de kan gøre ondt er det ikke altid tilfældet. Derfor vil en professionel læge altid undersøge nærmere, hvis kirtlerne er hævede, uden at du kan mærke smerte eller anden form for ubehag. Det samme er tilfældet med nakke- og hovedproblemer. En tandlæge kan muligvis hjælpe dig til færre smerter, hvis du spænder forkert eller for meget i kæben, der sender smerter videre til nakke- eller hovedregionen. Har du dog alvorlige problemer i disse områder, skal du kontakte en professionel.

 

Tandlægen er interesseret i din generelle sundhed

Tandlæger og klinikassistenter er ikke kun interesseret i tænder. De har en interesse i din overordnede sundhed og velbefindende. Det er derfor værd at overveje, om du bør kontakte din tandlæge allerede i dag og bestille en tid. Halvårlige tjek kan både hjælpe dig til bedre sundhed, og du kommer med al sandsynlighed alvorlige problemer i forkøbet. Problemer, der koster kassen, hvis de opdages for sent.