Regnskabsforståelse er dagens tema: Kan du nikke genkendende til nogle af disse tanker fra når du har været på arbejde og det er tid til at kaste et blik på regnskabet?

Jeg forstår næsten intet af dette, jeg må hellere holde lav profil.

Jeg vil gerne være med til at forstå og træffe beslutninger på baggrund af regnskabet, men jeg kan ikke drage konklusioner ved at kigge på det.

Jeg håber ikke, at de spørger mig om noget.

Jeg håber ikke, at jeg bliver bedt om at forklare dette regnskab.

Så har du brug for at skærpe din regnskabsforståelse. Selvtillid og en bred viden er vigtigere på dagens arbejdsmarked, end det nogensinde har været før. Med en større forståelse for regnskaber vil du opnå den selvtillid og viden der skal til for at være med, når regnskabet skal granskes og der skal træffes vigtige budgetbeslutninger på din arbejdsplads.

Økonomi er for alle i firmaet

I dag er den økonomiske side af sagerne ikke blot overladt til regnskabsafdelingen, og i mange jobs forventes du at kunne forstå og tale med om regnskaber på et basalt niveau. Årsrapporten er vigtig, og det kræves, at du kan gennemskue, hvad der gemmer sig bag de mange tal i regnskabet. Regnskabsforståelse er blevet vital.

Vigtig i forhold til kunder

Det er ikke bare vigtigt, at du forstår dit eget firmas regnskab – Du skal også forstå nøgletal fra dine kunder, dine konkurrenter og dine leverandører. Det er vigtigt, at folk ikke kan tale hen over hovedet på dig, når mødet omhandler økonomi.

Begreber – Forstår du hvad det betyder?

Forstår du, hvad dine kollegaer og samarbejdspartnere mener, når de taler om…

  • Egenkapital
  • EBIT
  • Afskrivninger
  • Immaterielle anlægsaktiver
  • Kortfristet gæld

Ovenstående er blot et udpluk af begreber inden for regnskabsforståelse. Ting du skal vide for at kunne kommunikere ordentligt omkring økonomi i den virksomhed, som du er ansat i.

Uddannelse eller kursus

Det er ikke alle, der får regnskabsforståelse med i værktøjskassen fra deres uddannelser, og det er også helt okay. Ikke alle elsker tal, sådan er det. Heldigvis er der hjælp at hente på enten uddannelser eller måske kortere kurser i regnskabsforståelse.

Du behøver ikke tage et forkromet kursus i bogholderi. Du kan derimod vælge at gå efter kurser, der fokuserer på at du forstår nøgletal og de vigtigste begreber inden for regnskabsanalyse, så som:

  • Regler og principper gældende for årsregnskaber
  • Indhold og opbygning af regnskaber
  • Påtegninger og beretninger – Hvordan skal de forstås?
  • De vigtigste punkter i regnskabet

Det er tørt materiale, hvis du ikke interesserer dig for tal, men med praktiske eksempler kan stoffet gøres konkret og du kan være på vej imod mere regnskabsforståelse.