Åreknuder er synlige og udvidede vener, som ofte ses på benene hos folk, hvor de ligger lige under huden. Selvom åreknuder rammer både mænd og kvinder, er det primært kvinder, der lider af diagnosen. Undersøgelser viser, at hver gang en mand bliver diagnosticeret med åreknuder, er der fem kvinder der får stillet samme diagnose. Åreknuder er ikke farlige, og i de fleste tilfælde er behandling slet ikke nødvendig. Der findes flere årsager til åreknuder på kroppen, og i det følgende vil de to mest hyppige årsager blive gennemgået.

Overvægt er en af de mest hyppige årsager til åreknuder. Som nævnt ses åreknuder hyppigst på benene hos folk, og tykke ben kræver helt naturligt mere blodforsyning fra arterierne, som skal drænes igennem blodårerne, hvilket hjælper til overbelastningen af disse.

Graviditet kan også være en af mange årsager til åreknuder. I starten af graviditeten er sandsynligheden meget lav, men jo tættere man kommer på den fastsatte dato for fødslen, bliver chancen for åreknuder forøget betydeligt. Det er derfor den sene graviditet, der er en af de mange årsager til åreknuder. Under den sene graviditet øges belastningen på kvindens krop. Dette øger samtidig også presset på årerne og besværliggør blodomløbet.

Behandling af åreknuder

Der findes selvfølgelig en længere række årsager til åreknuder, som kan findes ved en simpel Google søgning eller ved at kontakte sin læge. Kontakter man sin læge angående åreknuder, vil man også kunne få tips og råd til at forebygge årsager til åreknuder.

Man skal selvfølgelig ikke undgå at blive gravid for at slippe åreknuder, men i mange andre tilfælde kan man være proaktiv på området. Overvægt er som tidligere nævnt en hyppig årsag, og man kan derfor starte med at arbejde på sin vægt. Hvis man holder en sund og afbalanceret vægt, kan man nemlig mindske risikoen for åreknuder med 50%.