Ligesom mange af mine venner stadig er det, var jeg selv for et par år siden iblandt Danmarks mange tusind rygere. Jeg nød virkelig at inhalere næsten en hel pakke smøger dagligt. Det blev selvsagt til en hel del cigaretter i løbet af en periode på mange år. Jeg troede ikke selv på, at jeg tog skade af rygning. Jeg følte mig sådan set sund og rask, på trods af mediernes stigende fokus på de sundhedsskadelige aspekter ved rygning. Jeg havde ikke tænkt på at holde med at ryge, heller ikke selvom mine forældre tilskyndede mig til det med jævne mellemrum.

Min situation ændrede sig dog lidt, da med tiden begyndte at ligge mærke til små forandringer ved min krop. Det startede med, at jeg begyndte at hoste, selvom jeg ikke var syg eller havde det koldt. Med tiden blev jeg også hurtigere forpustet, selv hvis jeg bare skulle gå op ad nogle få trapper. Det der dog satte et rygestop i mine tanker var, at jeg var totalt afhængig. Jeg kunne ikke lade et par timer gå uden, at jeg fik lyst til en cigaret, og jeg fik det dårligt hvis ikke jeg røg en. Dette medførte, at jeg trappede lidt ned i mit forbrug af smøger, for jeg havde stadig ikke lyst til at holde op med at ryge. Da bivirkningerne dog blev ved med at være der, ændrede jeg mit syn på tingene, og begyndte at kvitte smøgerne fuldstændigt.

Hjælpemidler til at holde op med at ryge

Jeg må indrømme, at mit rygestop er det sværeste, jeg nogensinde har gjort. Jeg havde det som sagt rigtig dårligt med ikke at få det nikotin, jeg var vant til. Det var i denne periode, at jeg blev gjort opmærksom på nogle ting, der kunne hjælpe mig til at holde op med at ryge. Noget af det første jeg prøvede af var nikotin tyggegummi. Det var en nem løsning til at efterkomme mit behov for nikotin i starten, og samtidig begynde at skåne mig selv for de sundhedsskadelige konsekvenser ved rygning.

En del af mit problem var dog også, at selve vanen ved at ryge sad dybt i mig. Mange af mine venner fortsatte jo med at ryge, så når jeg var sammen med dem var fristelsen virkelig stor. En dag var jeg inde i et supermarked for at handle ind, og der så jeg en plastikindpakning med noget der lignede en cigaret til forveksling. Det viste sig at være en e-cigaret. På bagsiden stod der, at det var et fantastisk hjælpemiddel til at holde op med at ryge. Jeg tøvede ikke et sekund, men købte bare denne e-cigaret, for jeg var fortsat inde i en sårbar fase i mit rygestop.

Efter at jeg havde købt mig en e-cigaret gik det væsentligt bedre med at holde op med at ryge. Nu havde jeg en tro kopi af en cigaret, som jeg kunne tage frem når de andre skulle ryge rigtige smøger. På den måde kunne jeg stadig få følelsen at være med, men det var alligevel anderledes, for der er jo ikke noget skadeligt ved en e-cigaret overhovedet. Mine penge var godt givet ud. Jeg gjorde så det at jeg supplerede med nikotin tyggegummi, og på den måde var jeg i stand til langsomt at trappe ned på mit indtag af nikotin. Til sidst gik der flere dage imellem at jeg blev trængende, sidenhen uger, og nu er det endelig lykkedes mig at holde helt op med at ryge!