Jeg er blevet ret gode venner med den nabofamilie fra USA, der netop er flyttet ind ved siden af. De er utroligt søde, og jeg gør, hvad jeg kan for at hjælpe dem med at finde sig til rette i Danmark. Lige for tiden er jeg ved at lede efter billige fagforeninger og a-kasser til dem.

De er i virkeligheden danskere, men de har boet i USA det meste af deres liv, derfor tager det lidt tid for dem at finde tilbage i systemet. Børnene taler kun engelsk og er straks begyndt til danskundervisning, mens forældrene forsøger at overskue det danske system, som alligevel har ændret sig en smule, siden de sidst var her. Der er for eksempel kommet flere billige fagforeninger og a-kasser til. Jeg har faktisk i min søgen på billige fagforeninger og a-kasser valgt at skifte til en anden fagforening med en bedre a-kasse.

I starten vidste de ikke, om det kunne betale sig at melde sig ind i a-kasser og finde billige fagforeninger, men jeg overbeviste dem om, at alt andet var for dumt. Hvis man tager sig tiden til at finde de billige fagforeninger, vil man nyde godt af det, når man en dag står i en situation, hvor man rager uklar med chefen eller er i tvivl om sine rettigheder. Derudover synes jeg også, man bør støtte op om fagforeningers arbejde, som ligger til grund for de ordnede forhold, vi har i dag på arbejdsmarkedet.

Jeg kunne i øvrigt underholde amerikanerne med en historie om min søster, der lige pludselig blev arbejdsløs, som det skete for mange danskere, da finanskrisen var på sit højeste. Min søster, er nemlig en af dem, der ikke har taget sig tiden til lige at lede efter de billige fagforeninger, og som derudover heller ikke har en a-kasse. Hun havde som de fleste andre forventet, at hun kunne få kontanthjælp, men det viste sig, at hendes udlandsophold et par år i forvejen gjorde det umuligt for hende at få understøttelse af kommunen. Det samme gælder den amerikanske familie. Selv om de er danskere, kan de ikke få kontanthjælp, da de ikke har opholdt sig i Danmark i de sidste 8 år. Derfor kan det kun betale sig for dem at finde billige fagforeninger og tilhørende a-kasser.

Det er heldigvis lykkedes nu, at finde billige fagforeninger og a-kasser til begge forældre. Børnene er endnu for unge til, at det er aktuelt.