Jeg ved ikke hvad jeg havde forestillet mig, men i hvert fald ikke dette scenarie som jeg har oplevede på sidelinjen gennem det sidste år.  Men et har jeg dog lært, der skal altid en advokat, kaldet en bobestyrer til et dødsbo. Det er oftest skifteretten der udpeger en bobestyrer. Der kan afgives ønsker, men det er skifteretten der træffer den endelige beslutning. Arvingerne skal stå for salæret til bobestyreren, derfor er der flere der vælger skifteretten fra og arvingerne håndterer selv dødsboet i tro, håb om at spare penge.

Men spørgsmålet er hvor mange penge der spares ved at ikke involvere en bobestyrer. I dette tilfælde som jeg har været vidne til, var arvingerne i god tro om at dette kunne de klare selv, og så sparede de salæret. Men som I næsten kan regne ud endte den helt galt, det blev nødvendigt at hyre advokat for flere af arvingerne for at rede trådene ud.

dødsbo
Min bekendte i denne sammenhæng, fik en rigtig dygtig advokat, der havde prøvet sager som denne før. Hvilket jeg fandt skræmmende. Naturligvis er det godt med erfaring, men når der står en advokat og siger at dette er normalt at der opstår tvister, tænker jeg, hvorfor er der ikke sørget for en bobestyrer fra begyndelsen, eller tilknyttet en advokat i det mindste. Det er da så sørgeligt at udover at have mistet den afdøde, så mister man yderligere familie medlemmer, eller i hvert fald opstår der konflikter der er rimelig ubehagelige, når dødsboet skal tømmes.

Jeg har derfor i samråd med min advokat skrevet i mit testamente at det er påkrævet at boet efter mig skal i skifteretten, eller håndteres af en advokat. Jeg vil ikke kunne udholde at dem jeg efterlader, skulle ende i konflikt. Jeg tænker at vi selv også har et ansvar for at sørge for de efterladte, ligesom vi gør med et testamente. Min advokat var meget behjælpelig i denne sammenhæng, og fortalte at der faktisk var flere og flere der fik flettet noget lignende ind i deres testamente. Jeg har i hvert fald gjort mit, og mere kan jeg ikke gøre.